Skip to main content

FEM-konferenssi nosti esille kaivosalan uudet mahdollisuudet

Pohjois-Suomen kaivannaisalan näkymiä arviointiin positiivisiksi Levillä lokakuussa järjestetyssä FEM-konferenssissa. Erityisen lupaava on malminetsinnän tilanne.

Julkaistu

22. marraskuu 2019

Mika Riipi
maakuntajohtaja, Lapin liitto

Järjestyksessään jo kahdestoista Fennoscandian Exploration and Mining (FEM) -konferenssi järjestettiin Levillä lokakuun lopussa. Jo perinteeksi muodostunut tapaaminen kokosi lumiseen Lappiin yli 1200 osallistujaa 32 eri maasta ja yli 400 organisaatiosta. Mukana oli jälleen kerran laaja joukko Fennoskandian alueella toimivia malminetsintä- ja kaivannaisalan yrityksiä, keskeisiä sidosryhmä- ja viranomaistahoja sekä alaa tukevia yrityksiä.

Tapahtuman taustalla on vahva yhteistyöverkosto: pohjoiset maakunnat, Suomen, Ruotsin ja Norjan geologian tutkimuskeskukset, yliopistoja, yrityksiä sekä työ- ja elinkeinoministeriö. FEMin ja PDAC:n yhteistyö juontaa juurensa jo 2000-luvun alkuun. Konferenssin tavoitteena on luoda puitteet kerran kahdessa vuodessa kaikille kaivannaisalan toimijoille ja sidosryhmille kokoontua keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista, kuulemaan kootusti viimeisimmät kuulumiset ja tekemään alaa entistä avoimemmaksi.

Alan näkymät ovat Lapissa lupaavat

Kaivannaisalan näkymiä arvioitiin Pohjois-Suomessa varovaisen positiivisiksi. Lapissa kaikki kolme tuotannossa olevaa kaivosta Kittilä, Kevitsa ja Kemi ovat viime vuosien aikana investoineet runsaasti ja niiden tuotantotilanne ja näkymät ovat vahvat. Ympäristövastuuseen on panostettu ja toimijoiden sosiaalinen toimilupa alueellaan on vahva.

Erityisen lupaava Lapissa on kuitenkin malminetsintään liittyvä tilanne. Sakatti ja Sokli ovat jo pitkällä luvitusvaiheissaan ja lähellä investointipäätöksiä. Sen lisäksi Lapissa on kuitenkin laaja joukko vielä kartoitusvaiheessa olevia projekteja, joista osa vaikuttaa jo tähän mennessä tutkitun perusteella erittäin lupaavilta esiintymiltä. Yksi näistä on Ylitornion Rompaksen alueen kultaesiintymä, johon kohdistuu paljon odotuksia.

Maan hallitukselta kaivataan alalle ennustettavuutta

Tällä kertaa FEMissä ehkä suurin puheenaihe oli alan ennustettavuus ja erityisesti Suomen hallitusohjelman kirjaukset kaivannaisalan osalta. Kaivannaisalan verorasituksen kasvattaminen herätti huolta; samalla kuitenkin nähtiin verotuksen ja kaivosten tulovaikutusten kohdistaminen nykyistä paremmin kaivoskunnille erittäin tärkeänä. Etsinnän vaikeutuminen luonnonsuojelualueilla ja kansallinen kykymme hakea luonnonsuojeluun kompensaatioratkaisuja nousivat myös huolenaiheiksi.

Vaikeimmaksi kysymykseksi alan toimijat nostivat kuitenkin kaavaillun sähköveroluokan nostamisen kaivoksilla. Alalla on käynnissä suuri muutos, kun kuljetusta ja logistiikkaa pyritään kaikilla tasoilla sähköistämään ja näin olemaan mukana ilmastotyössä – tähän kehitykseen sähkön olennainen kallistuminen iskisi ikävästi kapuloita rattaisiin.

Ilmastonmuutokseen voimme vastata yhdessä

Kaiken kaikkiaan FEMistä välittyi vahva usko, että kaivannaisala voi tulevaisuudessa koko Fennoskandian alueella kasvaa kestävästi ja toimia vahvana edelläkävijänä koko yhteiskunnan läpi leikkaavassa ilmastotyössä. Vastuullinen ja kestävä kaivannaisala on aivan keskiössä, kun haluamme kehittää kiertotaloutta, edistää sähköistymistä ja vauhdittaa uusien ympäristöystävällisten teknologioiden käyttöönottoa. Tämä tulisi muistaa erityisesti Suomen ja muiden pohjoismaiden kaltaisissa korkean teknologian ja osaamisen maissa – uusilla innovaatioilla voimme yhtä aikaa olla mukana ilmastotalkoissa ja luoda kestävää kasvua ja hyvinvointia.

Julkaistu

22. marraskuu 2019