Terrafame Oy


Terrafame Oy on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan. Yhtiön jatkuvana tavoitteena on ympäristön kannalta kestävä, turvallinen ja kannattava liiketoiminta. Terrafame rakentaa kestävää maailmaa korkealaatuisten metallituotteiden avulla. Tässä se hyödyntää laajoja mineraalivarantojaan sekä bioliuotusmenetelmää, jonka ansiosta tuotteilla on alhainen hiilijalanjälki.

Vuoden 2019 lopussa Terrafame työllisti yli 750 ammattilaista. Teollisuusalueella työskenteli noin 70 kumppaniyritystä ja kaikkiaan lähes 1 500 henkilöä. Vuonna 2019 Terrafame tuotti 27 468 tonnia nikkeliä ja 55 222 tonnia sinkkiä, jotka ovat sen päätuotteet. Käyttökate oli 32,0 miljoonaa euroa positiivinen. Vuoden 2020 avainluvut julkaistaan helmikuun lopulla. 

Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakentaminen on edennyt aikataulun mukaisesti. Sähköautojen akuissa käytettävien nikkeli- ja kobolttisulfaattien lisäksi uuden tehtaan sivutuotteena saataisiin ammoniumsulfaattia, jota käytetään esimerkiksi lannoitteena.

Suomen Malmijalostus Oy omisti vuoden 2020 lopussa 66,8 prosenttia Terrafamesta. Käytämme omistajavaltaa, hallinnoimme valtion omistusta ja tuemme tytäryhtiömme liiketoimintaa aktiivisen omistajuuden sekä tutkimus- ja kehitystyön avulla.
 

Lisätietoa:
Terrafamen verkkosivusto