Skip to main content

Litiumioniakun kehittäjille myönnettiin kemian Nobelin palkinto

Vuoden 2019 kemian Nobelin palkinto on myönnetty kolmelle litiumioniakkujen kehitystyön edelläkävijälle. Perusteluiden mukaan litiumioniakut ovat jo mullistaneet elämäämme monin tavoin. 

Julkaistu

10. lokakuu 2019

Kemian Nobelin palkinnon saivat tänä vuonna M. Stanley Whittingham, Akira Yoshino ja John Goodenough, jotka ovat olleet luomassa litiumioniakkujen teoriaa 1970-luvulta lähtien. Reilussa 50 vuodessa litiumioniakusta on tullut merkittävä osa arkea maailmanlaajuisesti. 

Litiumioniakut ilmestyivät markkinoille 1990-luvun alussa. Sen jälkeen ne ovat toimineet perustana langattoman, hiilineutraalin yhteiskunnan kehittämiselle. Kevyttä, ladattavaa ja tehokkaasti toimivaa litiumioniakkua hyödynnetään nykyään laajasti ajoneuvoissa, energian varastoinnissa sekä kuluttajatuotteissa. 

Suomen Malmijalostus Oy:n yhtenä strategisena tehtävänä on kehittää kotimaista litiumioniakkujen arvoketjua. Yhtiö omistaa merkittävät osuudet Terrafame Oy:stä ja Keliber Oy:stä, joiden tavoitteena on alkaa tuottaa akkujen valmistuksessa käytettäviä akkukemikaaleja. Lisäksi Suomen Malmijalostus Oy neuvottelee akkuarvoketjun ytimeen sijoittuvan teollisuustuotannon perustamisesta Suomeen. 


Lisätietoa:
Kemian Nobelin palkinto 2019 
 

Julkaistu

10. lokakuu 2019