Skip to main content

Raaka-aineasetus nostaa keskustelun uudelle tasolle

Velvollisuutenamme on säilyttää maapallo mahdollisimman hyvässä kunnossa sekä varmistaa Euroopan hyvinvointi ja turvallisuus myös tuleville sukupolville.

Julkaistu

10. huhtikuu 2024

EU:n kriittisiä raaka-aineita koskeva asetus, CRMA, hyväksyttiin maaliskuun lopulla Eurooppa-neuvostossa puolentoista vuoden valmistelun jälkeen. Poikkeuksellisen nopea valmistelu kertoo asian tärkeydestä. Työtä on vauhdittanut tietoisuus siitä, ettei EU:lla ole varaa jäädä öljyn ja kaasun tavoin riippuvaiseksi muualta tuoduista raaka-aineista.

”Jatkossa EU haluaa varmistaa, että emme ole yli 65-prosenttisesti riippuvaisia mistään toisesta maasta yhdenkään strategisen raaka-aineen suhteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tavoitteenamme on tuottaa, jalostaa ja kierrättää itse aiempaa selvästi enemmän muun muassa nikkeliä, litiumia, kobolttia ja harvinaisia maametalleja, joita tarvitsemme kipeästi vihreän siirtymän ohella digitalisaatioon sekä puolustusteollisuuden käyttöön”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Uusille kaivos- ja akkualan hankkeille asetus lupaa hyvää. Mikäli hanke vahvistaa strategisten raaka-aineiden toimitusvarmuutta, osoittaa teknistä toteutettavuutta, täyttää korkeat kestävyysvaatimukset ja seuraa sosiaalisesti vastuullisia käytäntöjä, se hyötyy virtaviivaisesta lupaprosessista ja paremmista rahoitusmahdollisuuksista.

Matti Hietasen mukaan lainsäädännön uudistumisen myötä myös suomalaisessa keskustelussa on korkea aika nousta kaivos- ja akkuhankkeiden suhteen uudelle tasolle. Velvollisuutenamme on säilyttää maapallo mahdollisimman hyvässä kunnossa sekä varmistaa Euroopan hyvinvointi ja turvallisuus myös tuleville sukupolville.

”EU:n tavoittelema ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä ei yksinkertaisesti onnistu ilman mineraalien merkittävää tuotantolisäystä ja eurooppalaisen arvoketjujen rakentamista. Energiakriisistä oppineena maanosana Eurooppa lähtee nyt siitä, että omaa tuotantoa on lisättävä nopeasti”, toteaa Hietanen.

 

Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi

Julkaistu

10. huhtikuu 2024