Skip to main content

Savukosken haastattelutulokset kaivostoiminnasta julkaistu

Selvitimme savukoskelaisten näkemyksiä kaivostoiminnasta osana valtakunnallista haastattelututkimusta.

Julkaistu

29. huhtikuu 2021

Savukoskelaiset arvostavat kaivostoiminnasta syntyviä työpaikkoja ja haluavat pitää kaivostoiminnan Suomessa, kertoo uusi tutkimus, jossa selvitettiin Savukoskella asuvien mielipiteitä kaivostoiminnasta. Noin 1000 asukkaan kunnasta tutkimukseen vastasi 50 henkilöä.

Tutkimuksen vastaajille esitettiin 15 erilaista kaivosalaan liittyvää väittämää. Tulosten mukaan 82 prosenttia oli täysin tai jossain määrin samaa mieltä siitä, että kaivosala tuo työtä monille paikkakunnille, joilla muuten olisi niukasti työpaikkoja. Vastaajista 78 prosenttia puolestaan oli täysin tai jossain määrin samaa mieltä myös väittämästä, että suomalaiset kaivosoikeudet myydään liian halvalla ulkomaisille toimijoille. Eniten eri mieltä oltiin väittämästä ’Euroopassa ei tarvita kaivoksia, koska raaka-aineita voi tuoda muulta’.

Samassa tutkimuksessa vastaajia pyydettiin nimeämään spontaanisti suomalaisia kaivoksia sekä kaivosteknologiayrityksiä. Savukoskelaisille tunnetuimpia kaivoksia olivat Bolidenin Kevitsan kaivos sekä Agnico-Eaglen Suurikuusikon kaivos, minkä jälkeen mainittiin useita muita kaivoksia. Näistä osa on toiminnassa ja osa suunnitteluvaiheessa tai jo lopetettu. Kaivosteknologiayritykset eivät Suomessa ole kovinkaan tunnettuja. Savukoskelaiset nimesivät kuitenkin useita yrityksiä, kuten Sandvikin, Epirocin ja Outotecin sen eri nimimuodoissa.

Soklin kaivoshankkeen kehittämismahdollisuudet edellyttävät selvittämistä

Suomen Malmijalostus on ollut kiinnostunut savukoskelaisten näkemyksistä, sillä yhtiö hankki joulukuussa kunnan alueella sijaitsevan Soklin kaivoshankkeen oikeudet kokonaan omistamalleen tytäryhtiölle, Sokli Oy:lle. Tavoitteenamme on analysoida kaivoshankkeen kehittämismahdollisuuksia ottamalla huomioon mm. liikenneyhteydet, teknologiaratkaisut sekä potentiaaliset sivutuotteet, kuten harvinaiset maametallit.  

Puhelinhaastattelututkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy aikavälillä 10.–19.3.2021. Vastaajat olivat 15–79-vuotiaita suomalaisia miehiä ja naisia Savukoskelta.

 

Lisätietoa:
Katso tästä Savukosken kaivostutkimustulokset
Katri Kauppila, Suomen Malmijalostus Oy, katri.kauppila@mineralsgroup.fi, p. 040 569 9200

Lue myös:
Soklin kaivoshanke siirtyy Suomen Malmijalostukselle (11.12.2020)

Julkaistu

29. huhtikuu 2021