Skip to main content

Suomen Malmijalostus ja Anglo American yhteistyöhön Suomen akkualan strategisten tavoitteiden edistämiseksi

Suomen Malmijalostus Oy ja Anglo American, yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä, ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, joka tähtää suomalaisen akkuarvoketjun vahvistamiseen.

Julkaistu

12. helmikuu 2024

Suomen Malmijalostus ja Anglo American selvittävät aiesopimuksen puitteissa suomalaisen kaivosteollisuuden potentiaalia sekä vahvistavat yhtiöiden edellytyksiä rakentaa akkuarvoketjua ja sen edellyttämää vastuullista kaivostoimintaa Suomessa. Yhteistyön avulla voidaan yhdistää kansainvälinen alan asiantuntemus ja resurssit suomalaiseen tietotaitoon ja paikallisten olosuhteiden tuntemukseen.

Suomalainen kaivosteollisuus voi tarjota luotettavasti, turvallisesti ja resurssitehokkaasti maapallon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tarvittavia metalleja ja mineraaleja. Suomella on hyvät mahdollisuudet vastata vastuullisesti tuotettujen kriittisten raaka-aineiden kysynnän kasvuun, ja se on yksi harvoista maista, jotka investoivat koko akkuarvoketjuun mineraalien louhinnasta kierrätykseen.

”Anglo American on meille luonteva kumppani, koska se tuntee jo suomalaisen toimintaympäristön. Lisäksi yhtiö on pitkän linjan kaivososaaja, joka on edelläkävijöiden joukossa sekä teknologian että vastuullisuuden saralla. Uskomme, että yhdistämällä paikallista ja globaalia osaamista voimme edistää menestyksekkäästi suomalaisten mineraalivarojen hyödyntämistä vastuullisesti. Yhtiöillämme on yhteinen näkemys siitä, että Suomen mineraalipotentiaalilla on erittäin laajat mahdollisuudet edistää siirtymää vihreään, matalan hiilijalanjäljen energiaan Euroopassa”, sanoo Jani Kiuru, raaka-aineiden liiketoiminta-alueen johtaja Suomen Malmijalostuksesta.

“Suomi on erittäin vetovoimainen investointikohde, jolla on vahvat kaivosalan perinteet ja vahva innovaatiokulttuuri. Odotamme mielenkiinnolla yhteistyötä Suomen Malmijalostuksen kanssa, sillä sen tavoitteena on suomalaisten mineraalien arvon vastuullinen hyödyntäminen, ja niitä mahdollisuuksia, mitä tämän aiesopimuksen puitteissa voimme tunnistaa. Sopimus vahvistaa sitoutumistamme Suomeen, Sakatti-projektiin sekä sen monimetallimalmioon, jonka hyödyntämiseen tähtäävä hanke on täysin Suomen ja EU:n kriittisiä mineraaleja koskevien prioriteettien mukainen. Suunnittelemme Sakattiin seuraavan sukupolven FutureSmart Mining™ -kaivosta. Suunnittelussa hyödynnetään laajaa kokemustamme ympäristövaikutusten minimoimisesta sekä teknologian ja innovaatioiden käyttämisestä entistäkin parempien ympäristötulosten ja sosiaalisten vaikutusten aikaansaamiseksi samalla kun tuotamme vihreään siirtymään ja vähähiiliseen energiatulevaisuuteen oleellisesti tarvittavia raaka-aineita”, kertoo Alison Atkinson, Anglo Americanin projekteista ja kehityshankkeista vastaava johtaja.

Suomen Malmijalostus on omistajana ja kehittäjänä mukana suomalaisessa kaivosteollisuudessa ja useissa akkuarvoketjun projekteissa. Yhtiön omistuksessa on Koillis-Lapissa Savukosken kunnassa sijaitseva Soklin karbonatiittiesiintymä, joka on maailmanluokan mineraaliesiintymä ja voisi tuottaa muun muassa fosfaattia ja harvinaisia maametalleja Euroopan tarpeisiin. Tytäryhtiö Terrafame tuottaa muun muassa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja. Suomen Malmijalostus omistaa myös 20 prosenttia Keliberistä, jonka tähtäimessä on aloittaa litiumhydroksidin tuotanto. Lisäksi Suomen Malmijalostus valmistelee useita akkuarvoketjun investointihankkeita yhdessä teollisten kumppaneiden kanssa Kymenlaaksossa ja Vaasassa.

Anglo American on yksi maailman suurimpia kaivosyhtiöitä. Yhtiöllä on noin 105 000 työntekijää ja sen pääkonttori on Lontoossa. Anglo Americanin suomalainen tytäryhtiö AA Sakatti Mining Oy edistää Sodankylän Sakatissa kaivoshanketta, joka tähtää Sakatin laajan monimetalliesiintymän hyödyntämiseen. Esiintymässä on tärkeiden perusmetallien, kuparin, nikkelin ja koboltin lisäksi arvometalleja, kuten platinaa, palladiumia, kultaa ja hopeaa.

Anglo Americanin tiedote:
Anglo American and Suomen Malmijalostus selvittävät suomalaisen akkuarvoketjun mahdollisuuksia


Lisätietoa medialle:

Johtaja Jani Kiuru, Raaka-aineiden liiketoiminta-alue, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 050 453 6322

Toimitusjohtaja Matti Hietanen, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 823 8806


Suomen Malmijalostus
Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi

Anglo American
Anglo American on johtava maailmanlaajuinen kaivosyhtiö, ja tuotteemme ovat välttämättömiä ainesosia lähes kaikilla modernin elämän osa-alueilla. Portfoliossamme on laaja valikoima kilpailukykyisiä hankkeita, jotka tuottavat monia tulevaisuuden mahdollistavia metalleja ja mineraaleja puhtaampaan, vihreämpään ja kestävämpään maailmaan, ja jotka vastaavat miljardien kuluttajien nopeasti kasvaviin päivittäisiin tarpeisiin. Ihmiset ovat liiketoimintamme ytimessä; toimimme innovatiivisesti ja käytämme uusinta teknologiaa löytääksemme uusia varantoja sekä louhiaksemme, prosessoidaksemme, siirtääksemme ja markkinoidaksemme tuotteitamme asiakkaillemme – turvallisesti ja kestävästi.

Vastuullisena kuparin, nikkelin, platinaryhmän metallien, timanttien (De Beers), korkealaatuisen rautamalmin ja teräksen sekä hiilen tuottajana – ja viljelykasvien ravinteiden kehittäjänä – olemme sitoutuneet olemaan toiminnassamme hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Kestävän kaivostoiminnan suunnitelmamme sitoo meidät tavoitteisiimme, joilla pyrimme kohti terveellistä ympäristöä, luomaan kukoistavia yhteisöjä ja rakentamaan luottamusta yritysjohtajana. Työskentelemme yhdessä liikekumppaneidemme ja sidosryhmiemme kanssa luodaksemme arvokkaista luonnonvaroista pysyvää arvoa, joka hyödyttää yhteisöjä ja maita, joissa toimimme, koko yhteiskuntaa ja osakkeenomistajiamme. Anglo American suunnittelee kaivostoimintaa uudelleen parantaakseen ihmisten elämää. www.angloamerican.com

Julkaistu

12. helmikuu 2024