Skip to main content

Suomen Malmijalostus ja Circulor yhteistyöhön mineraalien jäljitettävyyden kehittämiseksi

Yhtiöt käynnistävät laajamittaisen teknologiakehitystyön akkuarvoketjussa kulkevien mineraalien alkuperätiedon todentamiseksi.

Julkaistu

12. huhtikuu 2021

Suomen Malmijalostus ja Circulor aloittavat pitkäjänteisen yhteistyön, joka perustuu Circulorin kehittämään ratkaisuun mineraaliraaka-aineiden jäljittämiseksi sähköautojen akkuarvoketjussa. Suomen Malmijalostus on tehnyt mineraalien jäljitettävyyteen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä jo kahden vuoden ajan eri projekteissa. Circulor puolestaan on johtava jäljitettävyysratkaisujen toimittaja.

Jäljitettävyyden kautta mineraaleja hyödyntäville akkuarvoketjun toimijoille avautuu mahdollisuus viestiä materiaalien alkuperästä ja niiden tuotannon vaikutuksista aina kuluttajarajapintaan saakka. Suomen Malmijalostuksen portfolioyhtiöille ja strategisille kumppaneille tarjoutuu teknologiakehityksen myötä tilaisuus testata ja ottaa käyttöön mineraaliraaka-aineiden jäljitettävyysmenetelmät maailmanlaajuisessa kärkijoukossa.

”Mineraaliraaka-aineiden jäljitettävyys sekä mahdollisuus liittää raaka-aineisiin esimerkiksi ympäristöön, hiilijalanjälkeen ja sosiaalisiin vaikutuksiin liittyvää tietoa on yksi tärkeimpiä keinoja kehittää sähköautojen akkuarvoketjun vastuullisuutta. Tällä tavalla voimme myös tukea arvokkaiden alkuaineiden kierrätettävyyttä sekä eurooppalaisen raaka-ainetuotannon kilpailukykyä”, sanoo Suomen Malmijalostuksen teknologiajohtaja Jani Kiuru.

Strategiseksi teknologiakumppaniksi valikoitunut Circulor tekee yhteistyötä useiden autovalmistajien, kuten Volvo Carsin, Daimlerin, Jaguar Land Roverin ja Polestarin sekä niiden toimitusketjuun kuuluvien kumppaneiden kanssa. Akkuarvoketjussa sen ratkaisua käytetään mm. koboltin alkuperän jäljittämiseen jalostus- ja valmistusvaiheissa sekä hiilidioksidipäästöjen laskemiseen eri tuotantovaiheissa.

”Sähköautojen akkuarvoketjussa materiaalit kulkevat kaivokselta eri jalostusvaiheiden kautta sähköautoon ja lopulta kierrätykseen. Teknologianäkökulmasta toisiinsa kytkeytyvien globaalien toimitusketjujen kartoittaminen ja jäljittäminen on monimutkaista ja edellyttää erilaisten työkaluyhdistelmien käyttöä, kuten lohkoketjuteknologiaa ja koneoppimista”, sanoo Circulorin liiketoiminnan kehitysjohtaja Yue Jin Tay.

Jani Kiurun mukaan teknologiakehitysvaiheessa Suomen Malmijalostus ja Circulor hakevat jo ratkaisuja jäljitettävyyden laajamittaiseen käyttöönottoon useiden toimijoiden kesken. Samalla luodaan reunaehtoja sille, miten raaka-aineita tulee tuottaa, jotta niitä voidaan hyödyntää akkujen ja sähköautojen valmistuksessa Euroopan markkinalla.

 

Lisätietoa:
Teknologiajohtaja Jani Kiuru, Suomen Malmijalostus Oy, p. 040 823 8471, jani.kiuru(at)mineralsgroup.fi

 

Suomen Malmijalostus

Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Tämän ohella teemme kaivos- ja akkualaan liittyvää pitkän tähtäimen teknologiakehitystä. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi

Circulor

Circulor on toimitusketjun läpinäkyvyyteen erikoistunut vihreän teknologian yhtiö, joka hyödyntää jäljitettävyysratkaisussaan koneoppimista, tekoälyä ja lohkoketjuteknologiaa. Asiakkaille yhtiön ratkaisu tarjoaa mahdollisuuden seurata ja hallita toimitusketjuja sekä edistää näin vastuullista hankintaa ja kierrätystä. Sähköautosektorilla Circulor on johtava jäljitettävyyttä ja raaka-aineiden hiilijalanjäljen seurantaa tukeva ratkaisutoimittaja. www.circulor.com

 

Julkaistu

12. huhtikuu 2021