Skip to main content

Suomen Malmijalostus valmistautuu investoimaan Johnson Mattheyn akkumateriaalitehtaan osaprosesseihin

Strategisen kumppanuuden tavoitteena on ottaa käyttöön uudenlaisia akkumateriaalien tuotantoa tukevia korkean teknologian ratkaisuja Vaasaan suunniteltavassa tehtaassa.

Julkaistu

19. huhtikuu 2021

Suomen Malmijalostus Oy suunnittelee investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen. Työ linkittyy brittiläisen pörssiyhtiö Johnson Mattheyn katodimateriaalitehdasta koskevaan investointiin, joka on suunnitteilla Vaasaan.

Oletko toimittaja? Voit esittää meille kysymyksiä ma 19.4. klo 11–12 sinulle sopivalla hetkellä. 
Klikkaa tästä Teamsiin ja tapaa toimitusjohtaja Matti Hietanen sekä akkuarvoketjun johtaja Vesa Koivisto

Osaprosesseja koskevan työn tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia teknologisia ratkaisuja natriumsulfaattipitoisten vesien käsittelemiseksi tehdasmittakaavassa sekä metallisten raaka-aineiden tuottamiseksi. Nyt käynnistyvässä suunnittelutyössä Suomen Malmijalostus tarkastelee myös sitä, miten vesienkäsittelyn ja metallien tuotannon osaprosessit voidaan parhaiten integroida osaksi akkumateriaalien tuotannon pääprosessia.

Taustalla on pitkäjänteistä tutkimus- ja kehitystyötä

Suomen Malmijalostuksen strategian kärkenä on rakentaa kotimaista akkuarvoketjua ja nostaa suomalaisten mineraalien jalostusarvoa. Osana tätä työtä yhtiö kehittää metallisten raaka-aineiden tuotantoa, minkä ohella se on vuodesta 2015 lähtien tehnyt vesienkäsittelyyn liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

”Tavoitteenamme on pitkäjänteisellä työllä luoda yhä kestävämpiä ratkaisuja kaivos- ja akkualan teollisuuden käyttöön. Vaasaan suunniteltavaa akkumateriaalitehdasta koskeva strateginen yhteistyösopimuksemme Johnson Mattheyn kanssa avaa meille mahdollisuuden jatkaa kriittisten osaprosessien kehitystyötä akkumateriaalien tuotannon tehdasmittakaavassa”, toteaa Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen.

”Strateginen kumppanuus Suomen Malmijalostuksen kanssa on meille tärkeä virstanpylväs kestävästi tuotettujen akkumateriaalien ekosysteemin kehittämisessä, ja se kertoo meidän edistymisestämme liiketoiminnan kaupallistamisessa. Kestävä kehitys on strategiamme ytimessä ja yhä tärkeämpää sekä asiakkaillemme että kuluttajille. Olemme iloisia Suomen Malmijalostuksen kanssa alkavasta yhteistyöstämme katodimateriaalien tuomiseksi markkinalle”, sanoo Johnson Mattheyn toimitusjohtaja Robert MacLeod.

YVA-menettely käynnistyy myöhemmin

Suomen Malmijalostuksen projektiyhtiö Finnish Battery Chemicals Oy käynnisti maaliskuussa 2020 akkumateriaalien tuotannosta YVA-menettelyn, johon otettiin alun perin mukaan Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina. Lokakuussa YVA-menettelystä irrotettiin Vaasa ja Kokkola, ja yhtiö jatkoi YVA-menettelyä Kotkan ja Haminan osalta alkuperäisen suunnitelman pohjalta.

Johnson Matthey on valinnut Vaasan teknis-taloudellisen suunnittelutyönsä lähtökohdaksi, ja sen tavoitteena on käynnistää myöhemmin YVA-menettely akkumateriaalituotannosta tältä pohjalta.
 

Lisätietoa medialle:

Toimitusjohtaja Matti Hietanen, Suomen Malmijalostus Oy, matti.hietanen(at)mineralsgroup.fi,
p. 040 823 8806

Johtaja Vesa Koivisto, Suomen Malmijalostus Oy, vesa.koivisto(at)mineralsgroup.fi,
p. 050 453 6322
 

Lue myös:

Vaasan kaupunki: 
Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi


Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Tämän ohella teemme kaivos- ja akkualaan liittyvää pitkän tähtäimen teknologiakehitystä. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi

Johnson Matthey on maailmanlaajuinen johtaja tieteessä, joka mahdollistaa puhtaamman ja terveellisemmän maailman. Parannamme asiakkaidemme tuotteiden suorituskykyä, toimintaa ja turvallisuutta yli 200 vuoden sitoutumisella innovaatioihin ja teknologisiin läpimurtoihin. Vuonna 2020 meille myönnettiin Lontoon pörssin Green Economy Mark -tunnustus. Se annetaan yhtiöille, joiden liikevaihdosta yli 50 prosenttia tulee ympäristöratkaisuista. Tieteellämme on maailmanlaajuista vaikutusta mm. vähäpäästöisen liikenteen, lääkkeiden ja kemiallisen prosessoinnin kehittämisessä sekä maapallon luonnonvarojen käytön tehostamisessa. Tänä päivänä yli 15 000 Johnson Mattheyn ammattilaista tekee yhteistyötä asiakas- ja kumppaniverkostomme kanssa saadakseen aikaan todellisen muutoksen ympäröivässä maailmassa. Lisätietoa osoitteesta www.matthey.com   

Julkaistu

19. huhtikuu 2021