Skip to main content

Ylen uutisointi koskien Terrafame Oy:n vähemmistöomistaja Trafiguraa

Suomen Malmijalostus kommentoi uutisointia, joka liittyy Terrafamen vähemmistöomistajaan.

Julkaistu

21. syyskuu 2020

YLE ON NOSTANUT Terrafame Oy:n vähemmistöomistaja Trafiguran esille uutisoinnissaan koskien kansainvälisten pankkien Yhdysvaltain viranomaisille raportoimia epäilyttäviä tilisiirtoja. Jutun taustalla on kansainväliselle tutkivien journalistien ryhmälle vuodetut salassa pidettävät aineistot, jotka koskevat pääosin vuosina 2011‒2017 tehtyjä tilisiirtoja.

Ylen julkaisemien tietojen perusteella nyt esitetyt epäilyt eivät liity Terrafamen toimintaan Suomessa.

Trafigura tuli vuonna 2017 Terrafamen vähemmistöomistajaksi, missä yhteydessä Trafiguran taustat ja Terrafame-sijoitukseen liittyvät verokäytännöt selvitettiin kaikkia huolellisuusperiaatteita noudattaen, kuten vastaavissa omistus- ja rahoitusjärjestelyissä on tavanomaista. Tietoon ei noussut tällöin eikä myöskään myöhemmissä vaiheissa mitään sellaista, joka olisi estänyt tai estäisi Trafiguraa toimimasta Terrafamen rahoittajana ja vähemmistöomistajana.

Yleisesti voidaan todeta, että vastaavien ilmoitusten tekeminen on pankkien velvollisuus tiettyjen edellytysten täyttyessä. Pankit täyttävät ilmoituksen tekemällä näin omat velvoitteensa, minkä jälkeen viranomaiset tutkivat asiaa tarpeellisella tavalla. Se, että viranomaiset tutkivat asiaa, ei välttämättä myöskään tarkoita, että asiaan liittyisi mitään väärinkäytöksiä.

Julkaistu

21. syyskuu 2020