Skip to main content

Sähköisille työkaluille uutta käyttöä koronan myötä

Olemme hyödyntäneet koronakriisissä mm. webinaaria ja digi-YVAa osana akkumateriaalien tuotannon YVA-menettelyä.

Julkaistu

24. huhtikuu 2020

Sähköisten työkalujen käyttö on korostunut Suomen Malmijalostus Oy:n toiminnassa koronapandemian aikana. Tämä on näkynyt niin sisäisessä työskentelyssä, yhteistyösuhteissa kuin ulkoisessa viestinnässäkin.

Toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoo yhtiön henkilöstön tekevän paljon yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa aina ulkomaita myöten, joten sähköiset työkalut ovat olleet käytännössä tuttuja.

”Koronan myötä etäkokouksia ja muuta yhteydenpitoa tukevat sovellukset on otettu meillä tavallistakin ahkerampaan käyttöön. Samalla sähköinen lähestymistapa on laajentunut uudenlaisiin yhteistyötilanteisiin”, sanoo Hietanen.

Webinaari osaksi YVA-menettelyä

Koronatilanne alkoi Suomessa kehittyä vakavaksi nopeasti maaliskuun alussa. Suomen Malmijalostus Oy oli tuolloin juuri jättänyt projektiyhtiönsä Finnish Battery Chemicals Oy:n nimissä YVA-ohjelman yhteysviranomaiselle.

”Valmistauduimme matkustamaan ensimmäiseen yleisötilaisuuteen Pohjanmaalle. Koronan leviämisen vuoksi paikalliset tilaisuudet oli kuitenkin pakko perua viime hetkellä. Emme silti halunneet jättää informointimahdollisuutta käyttämättä, joten päätimme saman tien järjestää verkon kautta toteutettavan webinaarin”, kertoo akkuarvoketjun kehittämisestä vastaava johtaja Vesa Koivisto.

Webinaariin siirtymisen yhteydessä Suomen Malmijalostuksessa pohdittiin sitä, miten yleisö mahdollisesti muuttuu tilaisuuden toteutuksen muuttuessa. Porukalla arvioitiin, että sähköiseen yleisötilaisuuteen saataisiin ehkä tavallista enemmän ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi perhesyistä mielellään lähde töiden jälkeen toisella puolella kaupunkia pidettävään fyysiseen tilaisuuteen. Webinaarin arveltiin tarjoavan myös joustoa niille, jotka haluavat ehkä kuulla tarkemmin vain avainkohtia.

Webinaarin suosio yllätti. Tilaisuutta seurattiin suorana yli 100 päätelaitteen kautta, ja chat-toiminnon avulla saatiin kymmeniä kommentteja ja kysymyksiä.

”Parasta webinaarissa on se, että tallenne on katsottavissa ja kuunneltavissa myöhemminkin, jos ei juuri tuona päivänä päässyt mukaan”, muistuttaa Koivisto.

Digi-YVAsta myönteisiä kokemuksia

Sähköiset työkalut nousivat esille myös YVA-ohjelman valmistelussa. Perinteisen pdf-dokumentin lisäksi YVA-ohjelmasta työstettiin konsultin avulla digi-YVA. Se liitettiin yhteysviranomaiselle toimitettuun materiaaliin ja linkki julkaistiin Suomen Malmijalostus Oy:n sivuston lisäksi myös ympäristöhallinnon sivustolla.

Digi-YVAssa on tiivistetty jonkin verran varsinaisen YVA-ohjelma tietoja. Toisaalta se tarjoaa lisätietolinkityksiä, joita ei voida yhtä kätevästi laittaa saataville pdf-muotoiseen dokumenttiin. Esimerkiksi karttoihin voi porautua näppärästi digi-YVAssa.

”Digi-YVA on herättänyt ja herättää edelleen uteliaisuutta jo itsessään. Meille se oli toinen digiharppaus paikallisten ihmisten suuntaan. Olemme jatkossakin kiinnostuneita kokeilemaan uusia lähestymistapoja”, toteaa Koivisto.

 

Lisätietoa:

Sähköisen YVA-tilaisuuden tallenne
Digi-YVA akkumateriaalituotannon YVA-ohjelmasta

Julkaistu

24. huhtikuu 2020