Skip to main content

Soklista löydettiin harvinaisia maametalleja sisältäviä uusia mineraaleja

Suomen Malmijalostuksen omistuksessa olevasta esiintymästä löytyneet kukharenkoiitti ja kordyliitti ovat uusia mineraalilöytöjä Suomessa.

Julkaistu

30. lokakuu 2023

Soklin ja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) tekemissä mineralogisissa tutkimuksissa on löytynyt kaksi uutta mineraalia, kukharenkoiitti ja kordyliitti. Näitä mineraaleja ei ole ennen löydetty Suomesta. Juuri valmistuneiden tutkimusten tavoitteena oli kartoittaa, missä mineraaleissa harvinaiset maametallit (REE = Rare Earth Elements) esiintyvät.

”Nyt meillä on selvempi kuva siitä, miten harvinaiset maametallit jakautuvat eri mineraaleihin Soklin malmityypeissä. Tutkimusten tuloksia hyödynnetään jatkossa Soklin geologisissa tutkimuksissa ja mallinnuksissa sekä malmin prosessointikokeissa, jotka puolestaan toimivat pohjana mineraalivarantojen arvioinnissa ja kaivossuunnittelussa. Tutkimuksilla on myös tieteellistä arvoa, ja olemmekin tehneet tiiviisti sekä kotimaista että kansainvälistä tutkimusyhteistyötä”, kertoo projektigeologi Teo Lehto.

Uudet mineraalit paljastuivat tutkimalla Soklin kairasydännäytteitä. Parhaillaan käynnissä olevista kairauksista osa kohdistuu uusia mineraaleja sisältäville alueille.

Harvinaisia maametalleja sähköistyvän liikenteen tarpeisiin ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen

Sokli on omassa kategoriassaan maailman suurin karbonatiittiesiintymä. Alustavan selvityksemme tulosten mukaan Sokli voisi tuottaa ainakin 10 % harvinaisten maametallien määrästä, joka Euroopassa tarvitaan kestomagneettien valmistukseen vuosittain.

”On hienoa, että pitkäjänteinen ja kokonaisvaltainen selvitystyömme tuottaa toivottuja tuloksia. Löydöt vievät hanketta osaltaan eteenpäin kohti tavoitettamme saada tämä ainutlaatuinen esiintymä turvaamaan eurooppalaista raaka-aineomavaraisuutta. Liiketoimintamahdollisuudet harvinaisten maametallien osalta kehittyvät länsimaissa, ja mm. magneettien tuotanto on tärkeässä roolissa uusiutuvan energian käytön edistämiseksi ja liikenteen sähköistämiseksi”, sanoo projektijohtaja Pasi Heino.

”Tutkimukset ovat tarjonneet GTK:lle hienon tilaisuuden selvittää tämän merkittävän esiintymän mineralogiaa. Tulokset on saavutettu ison tutkimusryhmän yhteistyön tuloksena, käyttäen useita toisiaan tukevia tutkimusmenetelmiä, joissa jokainen työvaihe vaatii erityisosaamista. Harvoin pääsee tekemään töitä näin mielenkiintoisten ja haastavien näytteiden kanssa, ja selvittämään kattavasti näiden taloudellisesti merkittävien metallien jakautumista eri mineraalien välillä”, toteaa GTK:n erikoisasiantuntija Esa Pohjolainen.

Mineralogisia tutkimuksia ja prosessikokeita jatketaan myös tulevana talvena ja vuonna 2024.

Lisätietoa Soklin kaivoshankkeesta:

Projektijohtaja Pasi Heino, Soklin kaivoshanke
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 050 553 5032

Johtaja Jani Kiuru, Raaka-aineiden liiketoiminta-alue, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 823 8471

Lue lisää Soklista
Tilaa Soklin uutiskirje

Kuvat

Tule tapaamaan asiantuntijoitamme Fennoscandian Exploration and Mining -konferenssissa Levillä 31.10.-2.11.

Soklin ja Suomen Malmijalostuksen asiantuntijat ovat tavattavissa FEM-konferenssissa 31.10.-2.11. osastolla A28. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme!

 

Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi

Julkaistu

30. lokakuu 2023