Skip to main content

Terrafame on erikoiskemikaalien tuottaja

Tytäryhtiömme Terrafame otti vuonna 2021 tärkeän askeleen eteenpäin jalostusketjussa käynnistämällä uuden, maailmanlaajuisesti merkittävän akkukemikaalitehtaan. Tänä päivänä tehtaalla tuotettuja akkukemikaaleja käytetään sähköautojen litiumioniakkujen valmistuksessa. Terrafamen tuotantoprosessi tarjoaa akkuarvoketjun vaativille asiakkaille läpinäkyvän akkukemikaalien tuotantoketjun sekä todennetusti alhaisen hiilijalanjäljen jo tänä päivänä.

Tämä on Terrafame.  
 

Terrafamen akkukemikaalitehtaan uuttolaitos sisäpuolelta.​​​​​​​

Nikkeli- ja kobolttisulfaattia sähköautojen akkuihin

Terrafamen akkukemikaalitehtaan täyden käytön kapasiteetti riittää huomattavaan määrään sähköautoja, kun pohjatietona käytetään tyypillistä 50 kWh:n akkua.

Nikkelisulfaattia noin

1 milj.

sähköauton akkuun
Kobolttisulfaattia noin

300 000

sähköauton akkuun

Hyvin integroitu tuotantoprosessi

Terrafamen tuotanto on hyvin integroitu, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki tuotantovaiheet hoidetaan samalla teollisuusalueella Sotkamossa. Malmi louhitaan omalta kaivokselta ja metallit erotetaan malmista mikrobitoimintaan perustuvalla bioliuotusmenetelmällä.

Metallien talteenotto tapahtuu omalla metallitehtaalla, minkä jälkeen nikkeli- ja kobolttisulfidit jalostetaan uudella akkukemikaalitehtaalla litiumioniakkujen valmistuksessa käytettäviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi. Sivutuotteena syntyy ammoniumsulfaattia, jota käytetään sellaisenaan lannoitukseen tai lannoitteiden raaka-aineena. Monimetalliyhtiönä Terrafame tuottaa myös sinkki- ja kuparisulfideja.

Yhtiön tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali tuotanto omien toimintojen osalta vuoteen 2039 mennessä.

Terrafame on osa konserniamme

Suomen Malmijalostus Oy omistaa 56,1 % Terrafamesta. Hallinnoimme valtion omistusta ja tuemme tytäryhtiömme liiketoimintaa aktiivisella omistajuudella sekä tutkimus- ja kehitystyöllä.

Kiinnostuitko?

Haluatko lisätietoa toiminnastamme? Ota yhteyttä.